"Atatürk Ölmüş, Biliyor musun?"

Türkiye "yas" tutuyor: 10 Kasım bugün, Atatürk'ün ölüm yıldönümü... İnternette yayımlanan Ata'sının ölümüne ağlayan Küçük Elif Videosu, TV'lerin akşam haberlerinde yayımlandı. Bu videoyu izlerken kendi çocukluğum aklıma geldi: bizler, hep Atatürk sevgisiyle yetiştirilmiş, "Atam!"larla başlayan Atatürk şiirleriyle büyümüştük. Bugün 57 yaşındayım. Benim bugünkü yaşımdayken ölmüş Atatürk. Duygularımı dile getiren Küçük Elif'i, onu yetiştiren öğretmeni, anne ve babasını kutluyorum ayrıca...

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) 24 Kasım 1934'te kabul edilen yasayla Atatürk soyadı verilen Mustafa Kemal, ilk belirtileri 1936 sonlarında görülen siroz hastalığına yakalandı.
Yakalandığı bu hastalığa ilk ciddi teşhis Mart 1938'de konabildi. Bundan sonra hızla ilerleyen hastalık, hekimlerin karşı koymalarına aldırmayarak çıktığı uzun yurt gezisi sonunda Atatürk'ü yatağa düşürdü.
26 Eylül'de girdiği ilk komadan sonra durumu gittikçe kötüleşti ve bütün tıbbi çabalara karşın kurtarılamayarak 10 Kasım 1938 Perşembe sabahı 9.05'te İstanbul'da Dolmabahçe Sarayı'nda öldü.



Atatürk ölmüş, biliyor musun?


Tahnit edilen cenazesi 19 Kasım'da İstanbul'dan Ankara'ya götürüldü ve 21 Kasım'da düzenlenen büyük bir törenle Etnografya Müzesi'ndeki geçici kabre konuldu. 26 Aralık 1938'de toplanan CHP I. Olağanüstü Kurultayı Atatürk'e "Ebedi Şef" unvanını verdi.

DolmaBahçe Sarayı | İstanbul | 07 Temmuz 2009 | Fotoğraf: CndFlix © 2009

Mustafa Kemal'in öldüğü Dolmabahçe Sarayı. Bu saray, İstanbul'da, Kabataş ve Beşiktaş semtleri arasında, Boğaz kıyısındadır. Sarayın bu fotoğrafı, ilk kez Temmuz 2009'da CndBosphorus'ta yayımlanmıştır.

Atatürk'ün cenazesi 10 Kasım 1953'te törenle Ankara'nın Rasattepe mevkiinde yapılan Anıtkabir'de toprağa verildi.

Paylaşın!

Bookmark and Share

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails